Windows 11: overstappen of niet?

Microsoft heeft onlangs Windows 11 beschikbaar gemaakt. In dit artikel gaan we in op de vraag of u moet overstappen of niet en welke valkuilen er zijn.

Windows 11

Microsoft heeft onlangs Windows 11 beschikbaar gemaakt. Deze nieuwste update van het Windows-besturingssysteem komt met interessante nieuwe features. We zetten hier een aantal wijzigingen onder elkaar. Maar belangrijk om te weten: niet alle computers zijn geschikt voor Windows 11 en overstappen kan bovendien (onbedoelde en ongewenste) gevolgen hebben voor bestaande ICT-systemen. Vraag ons daarom eerst om advies.

 

Een nieuw jasje voor de interface

Iets dat meteen opvalt, is de frisse interface die Windows 11 biedt. Met rustige kleuren, nieuwe systeemgeluiden en afgeronde vensterhoeken presenteert Microsoft een heuse visuele make-over. De menu’s en knoppen bieden nu een nóg betere touch-ervaring. De bekende startbalk bevindt zich niet langer in de linkerhoek, maar in het midden van de interface. De bediening wordt daarmee intuïtiever, wat vooral gebruiksgemak oplevert in combinatie met mobiele devices.

 

Grote focus op security 

Windows 11 is de veiligste Windows-versie tot nu toe, aldus Microsoft. De update komt dan ook met een breed aantal securityoplossingen. Denk aan de versleutelingstool Bitlocker en Windows Hello for Business, dat inloggen veiliger maakt via PIN en autorisatie op basis van biometrische kenmerken. Daarnaast zijn er vele andere tools die je beschermen tegen hacks, datalekken en andere vormen van cybercrime. Security is natuurlijk een zakelijke prioriteit. Windows 11 biedt daarin een sterke basisbeveiliging.

 

Systeemeisen en beschikbaarheid

Microsoft stelt Windows 11 als gratis update beschikbaar voor gebruikers van Windows 10. De minimale systeemeisen zijn 4 GB RAM, 64 GB opslag en een 1-gigahertzprocessor of sneller met twee of meer cores.

Een andere belangrijke vereiste is de TPM beveiligingschip met versie 2.0. Veel bestaande devices hebben wel een TPM chip 1.1, maar geen 2.0. Vraag daarom De Computerwacht om advies over uw huidige situatie.

 

Conclusie

Windows 11 is zeker weer een vooruitgang, met name op het gebied van beveiliging. Echter de systeemvereisten kunnen een beperking zijn voor bestaande systemen. Vraag daarom De Computerwacht om advies over uw situatie.

Meer informatie over de vereisten en de nieuwe features is te vinden op de Windows 11-website van Microsoft.