Maak beleid van “Wachtwoordveiligheid”

 

Wie is niet eens een wachtwoord vergeten? Het leidt vaak tot veel irritatie. Uw Facebook-, LinkedIn- of Google-profiel is voor clouddiensten vaak voldoende om uw eigen identiteit te authentificeren. En eenmaal ingelogd krijgt u direct toegang tot meerdere toepassingen. Voor minder gevoelige onderdelen binnen een bedrijf wordt deze zogenaamde Bring Your Own Identity (BYOI of BYOID) steeds vaker gebruikt. Toch is voorzichtigheid geboden en is het zeker niet geschikt voor de gevoelige onderdelen van bedrijfsinformatie. Daar blijft een goed wachtwoordbeleid van groot belang.

 

Tips voor een goed wachtwoordbeleid:

 

  • Een goed wachtwoord. Een groot gedeelte van alle wachtwoorden bestaat uit de eigen voornaam of die van vrouw en kinderen - eventueel gecombineerd met getallen van de geboortedatum. Het wordt hackers zo erg makkelijk gemaakt. Een veilig wachtwoord bestaat uit minimaal acht tekens, met één hoofdletter en één leesteken.   

 

  • Verander uw wachtwoord één keer per half jaar. Het is verstandig om de wachtwoorden minimaal één keer per half jaar te veranderen. Van ‘Johan123 naar 321Johan’ is dan onvoldoende. Het moet echt helemaal anders zijn.

 

  • Wees bewust van het aantal apparaten dat gekoppeld is aan uw bedrijfsnetwerk. Overal waar een internetverbinding is kan ook uwmobiele telefoon of iPad met hetzelfde wachtwoord toegang krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Daarom werkt “Bring your own device” alleen als er een goed wachtwoordbeleid is! 

 

  • Onthoudt uw wachtwoord! We gebruiken vaak ‘trucjes’ om onze wachtwoorden te onthouden. Zo staan wachtwoorden als ‘contactpersoon’ opgeslagen in de mobiele telefoon, vinden we briefjes met wachtwoorden in portemonnees, gebruiken we apps of hangen we zelfs Post-its aan ons scherm. Dit is allemaal niet veilig, gewoon een wachtwoord onthouden dus.

 

  • Trap niet in ‘onderzoek’. Maak uw mensen bewust van het gevaar van Internetcriminaliteit. Nog steeds trappen mensen in ‘medewerkers van Microsoft die een probleem willen verhelpen’. Als u zo iemand aan de telefoon krijgt, wees dan alert. Misschien doen ze alsof en is het een truc om uw wachtwoorden te achterhalen.

 

Door onzorgvuldigheid met wachtwoorden is de gebruiker vaak de zwakste schakel in de beveiliging van het bedrijfsnetwerk. Een goed wachtwoordbeleid is daarom van groot belang. U kunt er vandaag nog mee beginnen.

 

Meer weten over een goed wachtwoordbeleid? Neem dan contact op met Computerwacht.

 

 

Terug naar vorige pagina

Direct contact

 

Bedrijfsnaam *
Telefoonnummer: *
E-mailadres: *
Contactpersoon: *
Uw vraag:
leeg veld
* verplichte velden

 

wolk

 

0172-235835

 

Contactgegevens

 

De Computerwacht B.V.

Bezoekadres
Klipperaak 101
2411 ND Bodegraven

Postadres
Postbus 55
2410 AB Bodegraven

Tel. 0172-235835
info@computerwacht.nl