De laatste trends in cybercriminaliteit

 

De wijze waarop cybercriminelen gegevens achterhalen wordt steeds vernuftiger. Het aantal werknemers dat het zakelijke e-mail account voor privédoeleinden gebruik neemt hand over hand toe. Dit brengt risico’s met zich mee. Ken de laatste trends in cybercriminaliteit en weet waar u en uw collega’s op moeten letten. 

 

Cybercriminaliteit trend 1: E-mail bericht met bijlage(n)

Ontvangt u een e-mail uit naam van bijvoorbeeld bol.com, Rabobank, Intrum Justitia of ABN AMRO met verwijzing naar een bijlage in de vorm van een zip-bestand? Open dit dan nooit! Hoe echt de e-mail er ook uit ziet, instanties zoals deze versturen NOOIT zipbestanden per e-mail aan cliënten.

 

Wanneer deze bijlage wordt geopend kan een virus, dat meestal bedrijfsdocumenten onleesbaar maakt, geactiveerd worden. De gevolgen zijn groot en de organisatie loopt het risico uren, of zelfs dagen, geen beschikking te hebben over bedrijfsgegevens.

 

Cybercriminaliteit trend 2: Te mooi om waar te zijn?

U ontvangt een e-mail van de MediaMarkt (zo lijkt het in ieder geval) met een aanbieding voor een geweldige televisie voor een extreem lage prijs. Met logisch verstand weet u dat het te mooi is om waar te kunnen zijn. Klik dan ook niet door, hoe echt het er ook uitziet.

 

Doet u het wel, dan kunt u de televisie heel eenvoudig online bestellen én betalen… We nemen aan dat we hier verder niets meer aan hoeven toe te voegen.

 

Cybercriminaliteit trend 3: erfenis of loterij

De inmiddels overbekende e-mails waarin een barmhartige Samaritaan zijn erfenis of gewonnen geldbedrag wil schenken aan een goed doel dat u mag kiezen. We ontvangen ze nog steeds, maar nu “beter”. Compleet met link naar bijvoorbeeld The Daily Telegraph waarin een stel verslag doet van de schenkingen die zij met het geld konden doen. Controleer de link zorgvuldig. De website ziet er bedrieglijk echt uit, maar heeft niet dezelfde URL als de officiële site van The Daily Telegraph.

 

Doet u het wel, dan wordt u uiteindelijk verzocht om persoonsgegevens ter beschikking te stellen. Deze criminelen richten zich (vooral) op identiteitsfraude.

 

Tips tegen cybercriminaliteit:

  • Verwijder e-mails die u niet vertrouwt direct
  • Laat nooit een combinatie van persoonlijke gegevens achter
  • Realiseer u dat professionele instanties geen zip-bestanden mailen
  • Wees alert en laat het gezonde verstand spreken
  • Zorg dat uw computer up-to-date is en voorzien van de nieuwste patches en updates
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Beveilig uw computer met essentiële beveiligingssoftware
  • Online aanbiedingen die er te mooi uitzien om waar te zijn, zijn dat meestal ook
  • Controleer regelmatig uw bank- en creditcardafschriften

 

 

Terug naar vorige pagina

Direct contact

 

Bedrijfsnaam *
Telefoonnummer: *
E-mailadres: *
Contactpersoon: *
Uw vraag:
leeg veld
* verplichte velden

 

wolk

 

0172-235835

 

Contactgegevens

 

De Computerwacht B.V.

Bezoekadres
Klipperaak 101
2411 ND Bodegraven

Postadres
Postbus 55
2410 AB Bodegraven

Tel. 0172-235835
info@computerwacht.nl